Varför ska man köpa ekologiska tyger och kläder?

Att maten vi äter kan påverka oss och vår hälsa positivt - ekologiskt odlade, icke besprutade råvaror - eller negativt - rester av bekämpningsmedel eller allergifrämjande ämnen -  är de flesta medvetna om. Men när det gäller tyger, kläder och andra textilier som t.ex. handdukar, sängkläder, möbletyger m.m. glömmer vi att råvaror för textilier i regel utsätts för stora mängder farliga kemikalier, besprutning mot insektsangrepp och industriellt bearbetning.


Människor i fattigare länder utnyttjas av stora företag som tjänar mycket pengar på billiga textilier och billig arbetskraft! Många bönder som bespruta bomullen idag kan inte själva påverka sin situation. Inkomsterna för skörden räcker inte till för normal försörjning och de tvingas köpa mer bekämpningsmedel till nästa års odlingar för att förhindra att parasiterna blir resistenta. Nyare och starkare insektsmedel blir följden och stora skulder till företagen. Många bönder har i sin förtvivlan gjort slut på sina liv! Vill vi har så "smutsiga" kläder?

 

 
 

Du som konsument har möjlighet att påverka framtiden genom att välja ekologiskt certifierade textilier. Exempel på sådana är GOTS certifierad -Global Organic Textile Standard - och Fair Trade märkt - bomull-, lin-, hampa- eller ull- textilier!

 

Lin är en gammal kulturväxt som odlades flitigt i Sverige förr. Lin behövde inte besprutas lika mycket mot insekter som bomullen. I konventionellt odlat lin regleras ogräs idag med kemiska medel. Men även ekologisk odlat lin finns.

Hampan (canabis sativa ) är en växt med starka, långa fibrer som kan användas till mycket inom textilindustrin och som inte behöver extrema bevattningar eller kemikalier vid odlingen (som bomullen gör). Egentligen är detta inget nytt, redan på medeltiden tillverkades textila produkter och rep av hampan också i Sverige.

Kläder av hampa drar inte till sig smuts lika mycket som bomullen och behöver inte tvättas lika ofta. Bättre är att vädra plaggen.

Ullen har en lång tradition i Sverige och är även idag en viktig naturlig texilfiber med överlägsna egenskaper för vårt klimat.  Alpacka-ull är fantastiskt mjuk och djuren är släkt med Laman. Djuren lever ett mer naturligt liv på höga bergskedjor i Anderna. Alpacka-ull är rent och behandlas inte. Det finns några få Alpackor här i Sverige!

Nordic Naturfiber erbjuder sina kunder en etisk ull utan mulesing, - men även ull från ekologisk djurhållning.

 


Släng inte i onödan!

Man kan kanske sy om ett plagg och ändra ändamålet!

Men när du köper nytt välj ekologiskt!

 

 
 
Ekologiska tyger/kläder håller mycket hög kvalitet och har därmed en bra hållbarhet.

Nordic Naturfiber säljer ekologiskt producerade (GOTS certif.)bomullstyger från Turkiet och certif.odlade lintyger från Tyskland. Våra tyger är certifierade av oberoende internationella organisationer som gör regelbundna kontroller i produktionslandet beträffande konstgödsel, bekämpningsmedel och miljöfarliga kemikalier vid odling och framställning av det färdiga tyget.  Miljövänligare textilfärger används och ingen "förädling" med formaldehyd, antiskrynkel- eller flamskyddsmedel.

Rättvisa löner, bra arbetsförhållanden, inget barnarbete och en god hälsa för arbetarna ingår också i kontrollen.

 


 
 

Ett nytt kontrollmärke för ekologiskt producerade textilier är etablerat i ekobranchen. GOTS  ( Global Organic Textile Standards ) Standarden föreskriver höga krav på hela leveranskedjan inom ekologi och arbetsförhållanden för textil och kläder. (Certifieringsorganen bildas av internationella arbetsgrupper med fyra välrenommerade medlemsorganisationer med kompetens inom ekologiskt jordbruk och ekologiskt textilproduktion .

 

OTA (USA), Skal(Nederland), IVN (Tyskland), Soil Association (Storbritannien) och JOCA (Japan)

mer info på www.global-standard.org

Några internationella miljömärken som används i textilbranchen

www.fairwear.org

 

www.naturtextil.com

 

 

www.global-standard.org

 

 

www.sacert.org

 

 

 

www.skal.com